Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc przeróżne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najistotniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma naprawdę dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, iż jest pyszna oraz sycąca.