Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równolegle nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
kanapki z mozzarellą
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić i weselić się pysznym smakiem.